Choď na obsah Choď na menu
 


Čo je to hlavolam?

Hlavolam je problém, hádanka, záhada, ktorá skúša vynaliezavosť svojho riešiteľa. Riešením rôznych hlavolamov posilňujeme svoju myseľ, využívame logické myslenie, fantáziu ale aj vynaliezavosť. Hlavolamy sú úlohy a hádanky, pri ktorých musíme premýšľať a riešenie hlavolamov nám veľakrát zaberie aj viac času.

Najznámejšou formou hlavolamov sú mechanické hlavolamy. Za hlavolamy ale môžeme považovať aj iné úlohy, napríklad krížovky, sudoku, rôzne formy doplňovačiek, osemsmeroviek a podobne. Hlavolamom môže byť aj šifra, hádanka alebo matematická slovná úloha. Určitou formou hlavolamu môžu byť aj úlohy niektorých logických hier, ako sú napríklad šachy či GO.                                                           Obr. 1: Hra GO

Mechanický hlavolam vyzýva riešiteľa  k použitiu logiky, zručnosti, skúseností, priestorovej predstavivosti, fantázie či šťastia pri riešení.

Hlavolamy sú vytvárané hlavne pre zábavu. Ak hlavolamy vychádzajú z vážnych matematických či logických problémov, vtedy ich úspešné riešenie môže významne prispieť k matematickému výskumu.