Choď na obsah Choď na menu
 


Ernő Rubik

Ernő Rubik je maďarský vynálezca, sochár a  architekt. Narodil sa 13. júl 1944 v Budapešti. Jeho otec bol letovým inžinierom a jeho matka bola poetka. Ernő Rubik promoval na Technickej univerzite v Budapešti v roku 1967. V rokoch 1971 až 1975 pracoval ako profesor na budapeštianskej univerzite aplikovaného umenia. Po celom svete sa preslávil svojim najznámejším vynálezom – Rubikovou kockou, ktorá nesie jeho meno.

 

RUBIKOVA KOCKA

Rubikova kocka je mechanický hlavolam vymyslený v roku 1974. Najobľúbenejšia bola kocka v 70. a 80. rokoch, keď sa vyrábala v miliónových sériách. Rubikova kocka má podobu kocky, ktorá sa skladá z viacerých menších rôznofarebných kociek.  Rubikova kocka je  založená na matematickom princípe, ktorý sa  využíva hlavne na matematické úkony a aj v Gaussovej krivke. Malé kocky sú prepojené pohyblivým mechanizmom, ktorý umožňuje otáčať ľubovoľnou vrstvu deviatich kociek. Úlohou riešiteľa kocky je, po zamiešaní poskladať kocku naspäť do pôvodného stavu, tak aby mala každá stena veľkej kocky len jednu farbu. Existuje viacero spôsobov skladania Rubikovej kocky. Kocka nikdy nemôže byť premiešaná tak, aby sa nedala vyriešiť.

Ako kocka vlastne vynikla? Prvý prototyp kocky vznikol v roku 1974. V tej dobe  Ernő Rubik prednášal na vysokej škole o konštrukciách a priestore a nemohol už ďalej znášať “priestorovú slepotu študentov. Preto vymyslel kocku ako učebnú pomôcku pre lepšie chápanie trojrozmerných telies. Kocka vzbudila veľké nadšenie nie len u študentov. Dodnes sa kocka využíva pri výučbe inžinierstva, matematiky, ale aj ako ukážka vzťahov medzi dizajnom, inžinierstvom a kreativitou.

Nad konštrukciou kocky rozmýšľal Ernő Rubik ešte niekoľko rokov, kým sa mu podarilo objaviť mechanizmus, ktorý umožňuje ľahké otáčanie jednotlivých strán rôznymi smermi. Ku riešeniu ho vraj priviedlo pozorovanie štrkových kociek na brehu Dunaja, ktorých hrany zaoblila pretekajúca voda. Práve vnútorne zaoblenie kĺbom spojených kociek sa stalo základom Rubikovej kocky.

Rozbehnutie výroby vo vtedajšom komunistickom Maďarsku nebolo jednoduché. Hračkárskej firme trvala príprava celé tri roky. Pôvodne Kúzelná kocka sa na trhu objavia až v roku 1978 a takmer okamžite si získala celé Maďarsko. Po celom svete sa začala predávať, až keď sa výroby a distribúcie ujala americká firma Ideal Toy.

Po nástupe počítačových hier na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia sa zdalo, že mechanickým hračkám ako Rubikova kocka “odzvoní“. Avšak začiatkom 21. storočia, aj vďaka internetu, chytila Rubikova kocka tzv. druhý dych.

Štandardný rozmer kocky je 3x3x3. Existujú však aj iné rozmery ako napríklad 2x2x2 takzvaná ,,vrecková“, 4x4x4 tzv. ,,Rubikova pomsta“, 5x5x5 a 3x2x1 tzv. ,, detská“. Pre kocku s rozmermi 3x3x3 existuje 43 252 003 274 489 856 000 možných zamiešaní kocky.                                                      

Prvé svetové majstrovstvá v skladaní Rubikovej kocky organizovala Guinnessova kniha rekordov 13. marca 1981 v Mníchove. Oficiálnym víťazom sa stal Jury Froeschl z Mníchova s najrýchlejším časom 38 sekúnd. Prvé oficiálne majstrovstvá sveta sa konali 5. júna 1982 v Budapešti, a vyhral ich vietnamský študent Minh Thai časom 22,95 sekundy. Svetový rekord v poskladaní Rubikovej kocky rozmerov 3×3×3 drží Feliks Zemdegs, ktorý dosiahol čas 4,22 sekundy. Robot dokázal postaviť kocku za 3,25 sekundy.

Rubikova kocka stále zaznamenáva najrôznejšie rekordy. Kocka bola poskladaná na Mount Evereste či vo vesmíre. Rubikova kocka sa tiež objavila v reklame na automobil Volkswagen  či v súťaži Švédsko hľadá talent, kde ju víťaz poskladal so zaviazanými očami.

 

RUBIKOV HAD

Rubikov had je hlavolam tvorený dvadsiatimi štyrmi rovnoramennými trojuholníkovými plastovými hranolmi. Tieto hranoly sú striedavo orientované a zoradené do rady. Hranoly môžeme ľubovoľne otáčať, ale nemôžeme ich od seba oddeliť. Pomocou otáčania hranolov môžeme vytvoriť rôzne tvary  (geometrické tvary, tvary napodobujúce rôzne zvieratá či predmety).                

 

BABYLONSKÁ VEŽA

Babylonská veža je hlavolam v tvare valca, vo vnútri ktorého je v šiestich horizontálnych otočných vrstvách umiestnených 36 rôzne farebných guličiek v 36 oddelených priehradkách. Jedna ďalšia priehradka, ktorá sa nachádza v prvej vrstve slúži ako „odkladací priestor“ a dovoľuje tak presúvať jednotlivé guličky v rámci hlavolamu. Cieľom hlavolamu je usporiadať guličky podľa ich farebných schém tak, aby sa v každom zo šiestich vertikálnych blokov vyskytovali len guličky s podobnou farbou.

 

RUBIKOVA POMSTA

Rubikova pomsta je vlastne Rubikova kocka s rozmermi 4x4x4. V roku 1984 ju vymyslel vynálezca Peter Sebestény. Pôvodne sa mala volať Sebestényho kocka podľa svojho vynálezcu, od tohto názvu sa však upustilo. Kocka ja zložená z 96 farebných nálepkách na 56 kockách. Hlavný rozdiel oproti pôvodnej Rubikovej kocke je vtom, že Rubikova pomsta nemá žiadne pevné kocky a zo všetkými sa dá otočiť. Kocka sa skladá zo stredového mechanizmu ku ktorému sú pripevnené malé kocky. Úloha kocky je rovnaká ako pri Rubikovej kocke. Po rozložení kocky ju máme poskladať naspäť, zatiaľ čo môžeme pohybovať len jednou vrstvou naraz. Kocka má veľmi veľa možností rozloženia, až 7 401 196 841 564 901 869 874 093 974 498 574 336 000 000 000. Samozrejme existuje veľa možností poskladania kocky. Svetový rekord v poskladaní Rubikovej pomsty drží Max Park s časom 18,42 sekundy.

Ernő Rubik je maďarský vynálezca, sochár a  architekt. Narodil sa 13. júl 1944 v Budapešti. Jeho otec bol letovým inžinierom a jeho matka bola poetka. Ernő Rubik promoval na Technickej univerzite v Budapešti v roku 1967. V rokoch 1971 až 1975 pracoval ako profesor na budapeštianskej univerzite aplikovaného umenia. Po celom svete sa preslávil svojim najznámejším vynálezom – Rubikovou kockou, ktorá nesie jeho meno.