Choď na obsah Choď na menu
 


Sudoku

Sudoku je logická hra pre jedného hráča.

Koncom 19. storočia sa vo francúzskych novinách začalo objavovať veľké množstvo rôznych hlavolamov ktoré boli založené na experimentovaní s odstraňovaním čísel z magických štvorčekov. Parížsky denník Le Siècle v roku 1892 publikoval ako prvý čiastočne vyplnený magický štvorec o veľkosti 9x9 s vnorenými štvorcami 3x3. Na jeho vyriešenie bola potrebná skôr aritmetika ako logika a v štvorčekoch sa mohli objavovať aj dvoj a viac ciferné čísla. Tento hlavolam bol veľmi podobný sudoku v tom, že súčet každého riadku, stĺpca a subštvorca musel dávať rovnaký výsledok.

V roku 1895 začali francúzske noviny publikovať čiastočne pozmenené sudoku, ktoré sa už podobalo na to súčasné sudoku. Určilo sa, že celý štvorec 9x9 môže obsahovať len čísla 1 až 9, ale prestali sa vyznačovať subštvorce 3x3. Tieto týždenné hlavolamy sa objavovali vo Francúzskych novinách, ale počas prvej svetovej vojny bohužiaľ úplne zanikli.

Moderné sudoku bolo s pravdepodobne prvýkrát vytvorené anonymne Howardom Garnsom. 74 ročný bývalý architekt a nadšenec hlavolamov z Indiany svoj výtvor prvýkrát publikoval v roku 1979 v magazíne Dell pod názvom "miesto pre čísla". So svojím sudoku prispieval niekoľko rokov do viacerých časopisov, ktoré publikovali jeho "miesto pre čísla".

Do Japonska sa Sudoku dostalo v roku 1984, keď ho ako prvé publikovali noviny Monthly Nikolist pod názvom „súdži wa dokušin ni kagiru" (数字は独身に限る), ktorý sa dá voľne preložiť ako „číslice musia zostať po jednej“. Neskôr ho Maki Kadži (鍜治 真起) premenoval na Sudoku. V Japonsku hra získala veľkú popularitu a postupne sa stala populárnou na celom svete.

Riešenie Sudoku na hracom poli n² x n² rozdelenom na podoblastí n x n je z matematického hľadiska NP-úplným problémom. Všetkých možných rôznych rozmiestnení vyhovujúcich pravidlám sudoku na hracom poli s rozmermi 9x9 je 6 670 903 752 021 072 936 960, ak sa odrátajú symetrické pozície, tak ich je len 5 472 730 538. Pre hrací plán rozmerov 16x16 zatiaľ počet kombinácií vyčíslený nebol.

Na Slovensku máme Slovenský zväz hádankárov a krížovkárov, ktorý usporadúva súťaže zamerané na lúštenie Sudoku. Od roku 2006 pravidelne organizuje Majstrovstvá Slovenska v Sudoku.