Choď na obsah Choď na menu
 


Tangram

Tangram je čínsky hlavolam – skladačka, ktorá sa skladá zo siedmich základných častí: 1 štvorca, 1 rovnobežníka a 5 trojuholníkov, ktoré spolu vytvárajú základný štvorec. V čínštine sa hlavolam nazýva „čchi-čchiao-pan (七巧板)“ čo v preklade znamená sedem dômyselných dielikov. Tangram je jeden z najznámejších a najstarších hlavolamov. Podľa legendy tangram bol vynájdený pred 4-tisíc rokmi, keď remeselníkovi padla dlaždica,  tá sa rozbila na 7 kúskov a on sa ju snažil znova zložiť.  Prvá dôveryhodná zmienka o tangrame však pochádza až z 18-teho storočia. Na začiatku 19-teho storočia sa tangram dostal obchodnými loďami do Európy a Spojených štátov, kde sa stal súčasťou životného štýlu majetných vrstiev. Milovníkom tangramu bol aj Napoleon Bonaparte.    

Podstatou tangramu je poskladať štvorec zo všetkých siedmych častí tak, aby sa žiadne útvary neprekrývali. Postupne vznikali ďalšie modifikácie tangramu. Cieľom bolo pomocou dielikov tangramu zostaviť predkreslené figúry alebo predmety. Kombináciou týchto dielikov sa skladajú rôzne plošné obrazce. Existuje minimálne 6.500 možných variant. Tangramy sa vyrábajú z dreva, plastu, papiera, keramiky, skla alebo slonoviny. Jednotlivé dieliky bývajú spravidla farebne rozlíšené.

Pravidlá skladania tangramu umožňujú všetky dieliky tangramu ľubovoľne otáčať, ale podmienka o neprekrývaní sa a použití všetkých siedych častí musí byť dodržaná.