Choď na obsah Choď na menu
 


Ježko v kleci

Ježko v kleci je asi najznámejší hlavolam v Čechách. Má podobu guličky s rôzne dlhými ostňami (ježko), ktorá je vo vnútri valcovitého púzdra s rôzne veľkými otvormi (klietka). Zmyslom hlavolamu je vybrať ježka von z klietky.

Má sa za to, že hlavolam je vynálezom Jaroslava Folgara. Spisovateľ sa však pri písaní iba inšpiroval už existujúcim hlavolamom. Prvý krát bol hlavolam publikovaný v USA v katalógu  Trick & Novelty Co. v roku 1886.  Neskôr 18. apríla 1895 sa hlavolam objavil v amerických novinách The American Stationer. Skutočný originál je na pohľad  jednoduchý a vyrobený z bronzovej zliatiny s lakovaným povrchom. Má štyri otvory po obvode a vo vnútri klietky je ježko so šiestimi kužeľovitými ostňami. Klietka má dva otvory oválne a dva majú naviac akési zúbky a zárezy. 

Ďalší kto si nechal hlavolam na princípe ježka v kleci patentovať bol Clarenc A. Worrall z Filadelfie v USA 7.apríla 1896. Hlavolam tvorili štvorcové dosky, ktoré boli spojené štyrmi tyčkami. Vo vnútri sa nachádzala guľa s 13-timi rôzne dlhými ostňami. Prvý hlavolam bol vyrobený z dreva.

Existuje aj ďalšia teória vzniku ježka v kleci, ktorá pochádza z Japonska. Hovorí sa, že hlavolam bol inšpirovaný japonským hlavolamom s názvom Had a hviezda. Ten sa objavil v katalógu Selchow & Righter 25. mája 1895. Hlavolam predstavuje hviezdu s šiestimi hrotmi omotanú hadom. Princíp je v tom, že hviezda sa musí dať do správnej polohy tak, aby ľahko vykĺzla zo zajatia hada. A práve tento princíp hlavolamu je rovnaký ako u ježka v kleci. Z toho teda vyplýva, že had a hviezda boli asi predchodcom ježka v kleci.

Prvým vyrábaným ježkom v kleci v Česko-Slovensku bol hlavolam vytvorený v továrni na hračky v Roudnici nad Labem roku 1935, hlavolam sa preto nazýval Roudnický ježko. Ježko bol vyrobený z mosadzi a mal dvanásť ostňov. O päť rokov neskôr ježka v kleci spopularizoval český spisovateľ Jaroslav Foglar vďaka komiksu Záhada hlavolamu, ktorý vyšiel v časopise 30. augusta 1940. Jaroslav Foglar popísal ježka v kleci vo valcovitej podobe, a naviac sa dal ježko v príbehu rozšróbovať. Z hlavolamu sa stal fenomén a každí           Čechoslovák chcel mať ježka v kleci doma.

Ježkovia v kleci sa začali sa vyrábať z rôznych materiálov a rôznych veľkostí. Od roku 2005 ježka v kleci navrhuje a vyrába český konštruktér Radek Micopulos. Navrhol tradičných aj moderných ježkov v kleci, ktorý ďalej rozvíjajú princíp tohoto hlavolamu. Šróbovacieho ježka podľa podoby z románu Jaroslava Folgara z kovu vyrobila v roku 2013 produkcia originálnych českých hlavolamov RADEMIC PUZZLES.

Ježko v kleci, ktorý sa vyrába dnes je kovový, drevený alebo umelohmotný. Je na princípe ostnatého guľovitého predmetu, ktorého ostne majú rôzne dĺžky. Ježko je umiestnený vo valci s nevyplnenými stenami, cez ktoré je cieľom ježka natáčaním vybrať. Hlavolam je veľmi obľúbený nielen v Českej republike, ale aj vo svete.