Choď na obsah Choď na menu
 


Maľované krížovky

Maľované krížovky sú obľúbené logické hlavolamy a vo svete sú známe pod názvami Nonograms, Hanjie, Paint by numbers alebo Griddlers. Na riešenie sa využíva systém zafarbovania políčok hlavolamu. Okolo mriežky je umiestnená legenda s číslami, a každé číslo určuje počet zafarbených políčok za sebou v jednom súvislom bloku. Jednotlivé bloky musia byť oddelené od ostatných blokov v danom riadku alebo stĺpci minimálne jedným nezafarbeným políčkom. Výsledkom maľovaných krížoviek  je obrázok.      

Prvé exempláre maľovaných krížoviek vytvorili v roku 1987 nezávisle od seba Japonci Non Ishida a Tetsuya Nishio. Od roku 1988 začali japonské časopisy pravidelne publikovať hlavolamy nazvané Hanjie. V roku 1990 začal britský týždenník The Sunday Telegraph  vydávať tieto hlavolamy pod názvom Paint by Numbers. Non Ishida publikoval v roku 1993 prvú knihu s maľovanými krížovkami. V roku 1998 The Sunday Telegraph vyhlásil súťaž o nové meno a zvíťazil názov Griddlers. Dnes maľované krížovky vychádzajú ako doplnky k novinám a časopisom, ale aj ako samostatné časopisy a knihy po celom svete a tešia sa veľkej popularite. Vývoj maľovaných krížoviek napreduje a poznáme už niekoľko typov, ktoré majú svoje osobitné zvláštnosti a zaujímavé možnosti vyobrazenia predlohy. Klasické maľované krížovky sú kombináciu štvorcových políčok vodorovne a zvisle, ktoré sa vyplňujú v celosti. Ich alternatívou sú tzv. trojuholníkové krížovky, kde zostáva vodorovný a zvislý smer vyplňovania, v štvorcových políčkach sa však môže vykresľovať aj trojuholník.

Zaujímavý je aj spôsob hlavolamu Triddlers, ktorý pozná už tri smery vyplňovania a políčka sú v trojuholníkovom tvare. Občas sa objavia aj pokusy s päť a šesťuholníkmi, zväčšujúca sa náročnosť riešenia však lúštiteľov odrádza a tak sa takéto diela objavujú v časopisoch len výnimočne.