Choď na obsah Choď na menu
 


Krížovky

Krížovka je lúštiteľská úloha založená na princípe križovania výrazov vpisovaných do obrazca. Cieľom riešenia krížovky je úplne a správne vyplniť obrazec krížovky a nájsť tajničku.

História krížoviek začína na prelome 1.a 2.storočia nášho letopočtu. Ide o štvorcovku z rímskeho náhrobného pomníka a nesie pomenovanie „najdokonalejšia“. Jednotlivé päťhláskové slová dávajú spolu vetu, ktorá sa dá čítať nielen vodorovne a zvislo, ale aj v obidvoch obrátených smeroch – odspodu nahor a sprava doľava. Táto štvorcovka nebola doteraz prekonaná.

Za autora novodobej krížovky je považovaný Arthur Wynne, ktorý v denníku New York World 21.decemra 1913 uverejnil novú hádanku zloženú zo slov vpísaných do obrazca. Nazval ju Word-Cross (slovo-krížom). Odvtedy sa krížovka stala neoddeliteľnou súčasťou novín a časopisov.

Druhá verzia vzniku krížovky hovorí o bohatom Angličanovi Victorovi Orvillovi z Oxfordu, ktorý bol odsúdený na 5 rokov väzenia za tragickú nehodu, pri ktorej zomrela jeho manželka. Svoj trest si odpykával vo väzení a z nudy začal riešiť a skladať šachové úlohy a vymýšľal slovné prešmyčky. Raz mu v cele pri pohľade na podlahu napadlo písať na štvorcové dlaždice písmená a vytvárať z nich slová. Nová zábavka bola na svete a jeho krížovky začal uverejňovať veľký anglický časopis.

V Česku pokladajú za vynálezcu krížovky učiteľku Miladu Antošovú, ktorá vraj uverejnila prvú krížovku už okolo roku 1900 v ženskom časopise Vesna.

Najpravdepodobnejšie však je, že krížovky vznikli na začiatku 20.storočia súčasne na rôznych miestach sveta. Krížovka sa postupne stala neodmysliteľnou súčasťou tlačených periodík. Najrozšírenejšie je „americké“ grafické prevedenie, v ktorom sú legendy písané mimo obrazca a odkazujú sa na čísla vpísané do okienok krížovky. Lúštiteľ vypĺňa stĺpce vodorovne a zvisle. Krížovka je ľahká na zostavenie aj lúštenie a spravidla nemá tajničku. „Klasická krížovka“, pravdepodobne česko-slovenská špecialita, sa od americkej líši v tom, že má tajničku a legendy sa odkazujú na riadky označené písmenami a stĺpce označené číslicami. V Európe je najbežnejšia takzvaná „švédska krížovka“. Legendy sú vpísané do okienok a často máva aj výrez s obrázkom. Vylúštená tajnička je buď slávny výrok, aforizmus alebo vtip.