Choď na obsah Choď na menu
 


Puzzle

Názov puzzle pochádza z angličtiny kde označuje rôzne skladačky, krížovky alebo slovné hračky. U nás sa udomácnil hovorový názov „pucle“.

 

Puzzle vymyslel britský kartograf a rytec John Spilsbury. Vtedy vyzerali úplne inak ako dnes – boli z dreva a vďaka nim sa mali deti naučiť zemepis. Bola to hračka a zároveň učebná pomôcka, vďaka ktorej sa ľudia učili spoznávať svet. Z drevenej mapy sveta boli vyrezané  iba určité štáty a deti mali nájsť správnu „dieru“, do ktorej daná krajina pasuje. Vtedy John Spilsbury ešte netušil, že o tri storočia neskôr sa budú dať kúpiť aj papierové 5000-kusové puzzle. Prvé puzzle vznikli koncom 17. storočia a boli vyrezané z dreva. Boli to skladačky, ktoré sa vytvárali z obrázku namaľovaného na doštičku a rozrezaného na pravidelné alebo nepravidelné dieliky. Dnes sa puzzle vyrábajú z tvrdého papiera a lepenky.

Puzzle sú obľúbená zábavka na dlhé večery a skvelý relax po náročnom pracovnom dni. Puzzle rozvíjajú predstavivosť a logické myslenie. Puzzle sú zábavou pre deti aj dospelých. Existujú puzzle od jednoduchých v detskom prevedení až po puzzle pre pokročilých z niekoľko tisíc dielikov. Obľúbené sú aj 3D puzzle alebo puzzle v elektronickej podobe.

Puzzle sú univerzálne – zabavia sa pri nich deti, ktoré si zlepšia jemnú motoriku, predstavivosť a logické myslenie, stredná generácia ich zbožňuje kvôli tomu, že pri nich zabudne na starosti každodenného života a tí starší si môžu s nimi spríjemniť dôchodok.                                                           

Z puzzle sa stal svetový fenomén, v ich stavaní sa konajú rôzne súťaže, ktoré majú aj medzinárodný charakter.

A prečo sa puzzle volajú puzzle? Pretože firma, ktorá patrila medzi najznámejších výrobcov tejto papierovej skladačky sa volala Puzzle.

Najväčšie puzzle na svete sa volajú „Disney Moments" a tvorí ich 40 320 dielikov, vyrába ich firma Ravensburger.